18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesor atacat de elevi

Profesor atacat de elevi

http:http://www.youtube.com/watch?v=fmm0AdL10_k

Scandal în învăţământul doljean. Doi elevi de clasa a VIII-a de la Şcoala Specială Gimnazială „Sfântul Vasile“, din Craiova, au lovit ieri un profesor, după ce acesta le-a interzis, conform regulamentului, folosirea telefonului mobil. Incidentul nu a fost surprins de camerele de luat vederi montate în sălile de curs, deoarece, potrivit angajaţilor şcolii, acestea au fost întoarse de către elevi. După incident, cei doi copii cu handicap au fugit de la şcoală, deşi unitatea are pază.

Un profesor de la Şcoala Specială „Sfântul Vasile“, din Craiova, a fost bătut, miercuri, de doi elevi de clasa a opta, fraţi gemeni. Cei doi au intrat în sala de clasă cu un telefon mobil, în ciuda faptului că folosirea acestui dispozitiv este interzisă de regulamentul şcolii. „Celor care aveau nevoie, le-am menţionat clar că pot folosi telefonul de la secretariatul şcolii. În şcoală învaţă 110 elevi cu dizabilităţi senzoriale, în special hipoacuzici. Aceştia sunt şcolarizaţi în regim de internat şi au posibilitatea să plece acasă o dată la două săptămâni. Cei doi fraţi veniseră cu telefonul mobil la orele de română şi franceză. Deşi profesoarele au insistat ca elevii să predea telefonul mobil până la terminarea cursurilor din ziua respectivă, aceştia au refuzat categoric. În una din pauze, în sala de curs în care învaţă aceşti elevi de la clasa a VIII-a a intrat şi profesorul Felix Ungureanu, instructor pentru educaţie extraşcolară. Asistând la discuţia dintre profesoare şi elevi, acesta a intervenit, solicitând, la rândul lui, telefonul mobil. Când a văzut că elevii refuză, a dat la o parte una din bănci, încercând să ajungă la unul dintre ei, să îi ia dispozitivul. În acel moment, a auzit o lovitură puternică şi a fost atenţionat de ţipetele unei colege, care îl avertiza să se ferească pentru că va fi lovit în cap… S-a ferit cât a mai reuşit, deoarece unul dintre fraţi l-a lovit cu scaunul în cap. Bietul om a căzut la pământ. Unul din gemeni a dat cu o bancă de podea, după care a început să îl lovească şi cu pumnii, şi cu picioarele pe instructorul şcolar“, a povestit Florentina Bălaşa, directoarea Şcolii Speciale „Sfântul Vasile“.
Cei doi fraţi au fugit din sala de curs direct la biroul directorului, care în acel moment se afla într-o şedinţă. De acolo au fugit în dormitorul lor, au luat nişte bani şi s-au făcut nevăzuţi pe poarta şcolii. „Am fost anunţată imediat despre incidentul produs la clasa a VIII-a A. Am aflat de la femeia de serviciu că cei doi elevi au fugit… Ne-am gândit la siguranţa lor, fiind vorba de copii cu probleme auditive, şi am anunţat imediat poliţia şi inspectoratul şcolar. Avem un om de pază la intrarea principală în şcoală, însă acesta trebuie să acopere toată zona din jurul unităţii de învăţământ…“, a adăugat Florentina Bălaşa.
Din cele precizate de reprezentanţii şcolii, acest eveniment a fost primul de o asemenea amploare: „De 16 ani lucrez în această unitate de învăţământ, iar din septembrie sunt directoare. Nu am mai avut asemenea fapte în şcoală. Comportamentul ţine foarte mult de particularitatea familiei. Cei doi fraţi provin dintr-o familie dezorganizată, mama la rândul ei are probleme, fiind hipoacuzică“.

„Am auzit «Fereşte-te că îţi dă în cap!»“

Instructorul pentru educaţie extraşcolară contrazice însă punctul de vedere al conducerii, susţinând că astfel de fapte de violenţă sunt frecvente în această şcoală. „Una dintre colege mi-a spus că elevii fac filmuleţe, poze, semne obscene, şi m-a rugat să le cer eu telefonul mobil elevilor, deoarece dumneaei îi era teamă, aceştia fiind extrem de recalcitranţi. Nimeni nu se gândea însă că au un aşa tupeu. Le-am cerut telefonul, au refuzat să mi-l dea. Unul din băieţi a rupt o bancă, a făcut-o bucăţi, iar din spate am primit un pumn. Am încercat să îl ţin pe băiat, însă mi-a dat la coaste. Apoi am auzit «Fereşte-te că îţi dă în cap!», moment în care m-am trezit cu picioarele metalice ale scaunului în zona frunţii. Dacă nu puneam mâinile să reuşesc cât de cât să mă apăr, îmi scoteau ochii. Am căzut, iar ei au luat-o la fugă… Nu este singurul eveniment de acest fel în şcoala noastră. În decembrie, de exemplu, au lovit o femeie de serviciu. Am anunţat şi atunci poliţia. Îi apucă din senin, pot să confirme colegele mele cum din senin au fost lovite, din senin au fost molestate. Am încercat să le intru în voie elevilor, însă este foarte greu. I-am implicat în activităţi sportive, fotbal, atletism, în ideea de a le canaliza energia“, a povestit Felix Ungureanu.
Profesorul a obţinut certificat medico-legal pentru echimozele căpătate şi a primit recomandare să-şi facă radiografii.

ISJ Dolj aşteaptă decizia şcolii

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au menţionat că au fost informaţi despre incidentul petrecut la Şcoala Specială „Sfântul Vasile“. „Măsurile vor fi luate de conducerea şcolii după efectuarea anchetei. Vom acţiona în conformitate cu prevederile legale în vigoare, având în vedere că vorbim despre copii cu dizabilităţi aflaţi în învăţământul special. Chiar în aceste zile, Ministerul Educaţiei a lansat un nou regulament privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, aflat în circuit de avizare, care conţine un capitol special destinat măsurilor de combatere a violenţei în şcoală“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la ISJ Dolj.
Conform datelor oferite de Ministerul Educaţiei, la nivel naţional, în ultimii trei ani s-au înregistrat peste 28.000 de cazuri de violenţă în unităţile de învăţământ. În ceea ce priveşte judeţul Dolj, reprezentanţii inspectoratului au precizat că, în perioada septembrie 2012 – ianuarie 2013, s-au înregistrat 245 de cazuri de violenţă în şcoală: ameninţări, insulte, violenţă fizică uşoară, distrugerea bunurilor şcolii etc. (în octombrie, de exemplu, s-au înregistrat 72 de cazuri de violenţă, în noiembrie – 69, în decembrie – 53, iar în ianuarie – 21).
Cei doi elevi au fost găsiţi de poliţie chiar miercuri seară, la domiciliul lor din comuna Brădeşti, iar ieri aceştia au venit la şcoală însoţiţi de mamă. Ei au fost chemaţi pentru declaraţii la Secţia 2 Poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS